Tips tegen wespen

Tips tegen wespen

We krijgen nog een paar warme dagen in september. Deze nazomer kan ervoor zorgen dat we weer belaagd zullen worden door wespen, terwijl we gezellig samen zitten te eten aan de tuintafel of een drankje doen op het balkon. De wespen komen vooral af op zoetigheid, maar ook op vlees. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen.

anti-wespentips

  1. Blijf uit de buurt van een wespennest en laat wespen zoveel mogelijk met rust. Sla niet naar ze als ze in de buurt komen, maar probeer vooral rustig te blijven. Een wespensteek is gevaarlijk voor mensen met een allergie of als ze in je mond belanden. Maak geen snelle slaande bewegingen, want dan zal een wesp sneller steken. En als je een wesp doodslaat kan er een stofje (feromonen) vrijkomen waar andere (agressieve) wespen op afkomen, die de wesp in nood willen helpen. 
  2. Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen, zodat wespen niet binnen kunnen komen. 
  3. Lok wespen met iets dat ze lekker vinden naar een andere plek in de tuin, bijvoorbeeld met een buffetje rottend fruit of een speciale wespenval gevuld met bier met limonade. Je kunt zo’n wespenval in ons tuincentrum in Lier kopen, maar er ook zelf een van een lege petfles maken.
  4. Verjaag wespen met geuren waar ze een hekel aan hebben, zoals citroen, kruidnagel, lavendel, rozemarijn en geranium. Zet dus kruidenpotjes en/of citroengeraniums op tafel en in bakken aan je balkon of vensterbank. Ook kun je geurkaarsen voor buiten inzetten, met de geur van tomaat, lavendel of citroen, en je kunt etherische oliën kopen met lavendel, citroen(gras) of kruidnagel erin verwerkt, die je in speciale branders op tafel kunt laten verdampen. Draag in ieder geval geen zwoel, zoet parfum en neem geen zoete dranken mee naar buiten als je op een lome nazomeravond in de tuin of op het balkon wilt gaan zitten.
  5. Hang aan het begin van de zomer een nep-nest op. De koningin zoekt dan een ander plekje op, want ze denkt dat je tuin of balkon al bezet is. Kijk naar zo’n namaak wespennest in ons tuincentrum in Lier.
  6. Bestrijd een wespennest alleen als je er echt last van hebt, wanneer jouw terras of looppad in de tuin bijvoorbeeld op  hun aanvliegroute ligt, of als het wespennest dichtbij je huis hangt. Schakel dan een professioneel bedrijf in dat is gespecialiseerd is in de bestrijding van plaagdieren.  
  7. Ben je toch door een wesp gestoken? Zuig het gif uit de wond en spuug dat meteen weer uit. Dep de wond met een beetje azijn of wrijf erover met het gekneusde blad van weegbree. Bind het weegbreeblad vervolgens met een touwtje of elastiekje vast, zodat het langer zijn helende werk kan doen en ververs het daarna nog een keer.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Herfstdetox: van zelfgemaakte kruidenthee tot verse groenten

Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons in ons eigen huis willen verstoppen met een dekentje, maar laat dat nu net het moment zijn om een frisse start te maken met een herfstdetox!

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...