Maak je tuin regenbestendig

Maak je tuin regenbestendig

Het klimaat verandert merkbaar. Afgelopen winter was extreem zacht, stormachtig en nat. Eerder gaven we op deze site van ons tuincentrum in Lier al tips om je tuin windbestendig te maken. Maar hoe voorkom je dat je tuin verandert in een zompig moeras waarin je planten, struiken, bollen en bomen verdrinken en dat de vele regenbuien schade aan je huis en andere bezittingen veroorzaken?

5 slimme tips om je tuin waterproof te maken

  1. Houd bij de aanleg van je tuin de vuistregel van circa 40 procent bestrating (terras, oprit, paden) en 60 procent beplanting aan. De grond en beplanting kunnen een overvloed aan regenwater dan goed verwerken, waardoor je waterschade voorkomt. Denk ook aan een groen dak, op je huis, schuur of garage met beplanting die regen opvangt en opneemt.
  2. Gebruik halfverharding voor je terras, oprit en paden. Waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers, schelpen en gras, zorgen ervoor dat regenwater door de grond en de planten kan worden opgenomen. Er bestaan tegenwoordig trouwens ook semi-waterdoorlatende tuintegels. Of houd brede voegen aan tussen je terrastegels.
  3. Laat je tuin en je terras vanaf het huis iets naar beneden toe aflopen en plaats eventueel een goot of ondergronds filtratiekrat.
  4. Vang regenwater op in een regenton en/of een vijver. En vergeet niet elk jaar de dakgoten schoon te maken.
  5. Kies waterbestendige en dorstige planten, struiken en bomen, zoals hortensia's, varens, bamboe, kattenstaart (Lythrum), lenteklokje (Leucojum), penningkruid, Virginische lobelia, meidoorn, kornoelje, kardinaalsmuts, berk, esdoorn en wilg. Een gazon kan ook wel wat waterplassen hebben.

Ons tuincentrum in Lier wenst je droge voeten deze lente!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Herfstdetox: van zelfgemaakte kruidenthee tot verse groenten

Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons in ons eigen huis willen verstoppen met een dekentje, maar laat dat nu net het moment zijn om een frisse start te maken met een herfstdetox!

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...