11x moestuintips augustus

11x moestuintips augustus

Augustus is oogstmaand. U kunt nu volop smullen van gezonde lekkernijen uit eigen tuin, moestuin of vierkante-meterbak. Daarnaast kun je nu aan de slag voor een ‘tweede lente’, zodat je nog tot laat in het jaar en ook volgend jaar weer van eigen kweek en een knisperverse oogst kunt genieten.

  1. Kijk elke dag of iets rijp genoeg is om te kunnen oogsten, zoals nieuwe aardappels, de eerste aubergines en courgettes, artisjokken, bleekselderie, knoflook, mais, spinazie, sperziebonen, uien, sjalotten, abrikozen, pruimen en vijgen.
  2. Het loof van de gerooide aardappelen bevat vaak ziektekiemen. Gooi het daarom niet op de composthoop, maar in de GFT-kliko.
  3. Pluk pepers als ze oranje of rood zijn.
  4. Knoflook, uien en sjalotjes kunt u drogen om ze langer te kunnen bewaren en gebruiken. Ook kruiden kunt u nu nog oogsten en laten drogen. Vries ze eventueel in om ze later te kunnen gebruiken. Maak ijsblokjes met het blad van kruiden als munt of citroenmelisse erin, voor in uw cocktail, mocktail, ijsthee of sangria.
  5. In augustus kunt u onder andere boerenkool, kervel, palmkool (Cavolo nero), peterselie, raapstelen, snijbiet, spinazie, veld- en kropsla, winterpostelein, winterradijs en witlof zaaien. Plant nu ook aardbeien en winterharde groenten, zoals bloemkool, broccoli en paksoi.
  6. Geef regelmatig water. Vooral (tomaten)planten in pot drogen snel uit.
  7. Vergeet niet uw aardappelen, aardbeien, kool en tomaten te bemesten.
  8. Verwijder bladeren van tomaten, pompoenen, courgettes en druiven die het zonlicht van de vruchten wegvangen.
  9. Houd slakken en vogels op afstand, respectievelijk met koperringen of kopertape en speciale netten.
  10. Snoei fruitbomen na de oogst. Kort lange, jonge, opgaande scheuten in en verwijder aangetaste, zieke takken.
  11. Bessen-, frambozen- en bramenstruiken snoeit u na de laatste oogst terug. Frambozen snoeit u tot vlak boven de grond. Van rode en witte bessen en kruisbessen laat je de hoofdtakken ongemoeid, maar snoei je nieuwe twijgen tot op vijf bladeren terug.

Namens ons tuincentrum in Lier: een heel smakelijke, rijke oogst!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Zo lijkt jouw kleine tuin een stuk groter!

Een kleine tuin een stuk groter laten lijken? Easy! Met de juiste aanpak laat je een bescheiden buitenruimte groter en luxer ogen dan je ooit voor mogelijk hield...

Lees meer...
15 grote en kleine tuinklussen voor april

April doet wat ‘ie wil, dus kies tussen de eventuele hoosbuien en voorjaarsstormen door een dag met een warm lentezonnetje voor deze 15 tuinklussen en -klusjes.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...