Tuinplant van de Maand oktober: Leucothoe

Tuinplant van de Maand oktober: Leucothoe

De prachtige bladheester Leucothoe, is een beauty in de tuin, op het terras of op het balkon. De mooi gekleurde bladeren brengen vooral in het najaar en de winter kleur in de tuin, solitair of wanneer ze gecombineerd worden met planten als Skimmia, struikheide of bergthee. De tuinplant van de maand oktober mag er dus wezen met zijn opvallende verschijning!

Prachtige bladkleuren

Leucothoe is een wintergroene bladhoudende heester met een compacte groeiwijze die vooral opvalt door zijn prachtige bladkleuren. De plant bloeit in mei met een klein wit bloemetje, maar daar is het eigenlijk niet om te doen. De jonge bladeren zijn in het vroege voorjaar soms frisgroen, paars of felrood. Naarmate het groeiseizoen vordert verkleuren ze van bronskleurig naar opvallend rood, waardoor ze prachtig te combineren zijn met andere planten in de tuin. Het assortiment Leucothoe is aantrekkelijk. Er zijn veelkleurig gevlekte soorten met decoratief blad, bijna roodbladige variëteiten en planten met bijna gekrulde bladeren. 

Verzorging

Met een paar eenvoudige tips blijft de Leucothoe gezond en mooi. Belangrijk is een standplaats in de schaduw of halfschaduw, deze tuinplant is geen echte zonaanbidder. De plant vraagt een humusrijke, zure, vochtige grond en verdraagt beslist geen droogte. Geef de planten dus regelmatig water en zorg dat de grond nooit uitdroogt. In het voorjaar extra voeding geven zodat de planten gezond en sterk blijven. Gebruik hiervoor speciale meststof voor heideachtigen (Ericaceae), die houden de grond voldoende zuur. Een laag schors rondom de planten aanbrengen zorgt daar ook voor,  staat ook nog eens decoratief en zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Leucothoe is matig winterhard en moet soms in de winter beschermd worden tegen vooral gure oosten wind en bij periodes waarin vorst en dooi regelmatig afwisselen.

Snoeitips

In principe worden de planten van Leucothoe niet bijzonder groot, maximaal 1x1 meter en is snoeien dus alleen noodzakelijk om de plant wat te verjongen of lelijk geworden delen te verwijderen. Het beste is te snoeien na de bloei in het late voorjaar. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de takken invriezen.

Meer informatie over Leucothoe en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Herfstdetox: van zelfgemaakte kruidenthee tot verse groenten

Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons in ons eigen huis willen verstoppen met een dekentje, maar laat dat nu net het moment zijn om een frisse start te maken met een herfstdetox!

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...