Maak een mini-oerwoud

Maak een mini-oerwoud

De hoeveelheid water en tropische regenwouden zijn van essentieel belang voor het klimaat op onze planeet. De campagne Just Digg It, met André Kuipers, Desmond Tutu en Floortje Dessing als ambassadeur, focust op projecten in Afrika om de toenemende droogte daar te bestrijden. In het lesmateriaal dat de organisatie Just Digg It (justdiggit.org) ter beschikking stelt voor schoolkinderen staat onder andere een leuke en educatieve instructie voor het maken van een regenwoud in pot. Daarnaast zien we een trend van glazen potten gevuld met water en mooie bladvormen. Heel simpel en heel decoratief!

 

Zelfmaakidee voor kinderen

Benodigdheden voor een mini-regenwoud:

  • Een grote, schone glazen pot die u af kunt sluiten  
  • Een handvol kleine steentjes
  • Aarde
  • Kleine plantjes en mos
  • Water 

Doe de steentjes onder in de pot en vul de pot daarna voor een derde deel op met aarde. Zet de plantjes, eventueel met behulp van een potlood en pincet, voorzichtig in de aarde. Giet er wat water in en doe het deksel op de pot. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in de volle zon. U zult zien dat er aan de binnenkant van het glas waterdruppels ontstaan. Dat komt omdat de bladeren van de plantjes water verdampen. Het water glijdt weer naar beneden en voedt zo de plantjes weer. Dat gebeurt ook in een regenwoud. De bomen en planten zorgen voor koelte en regen. Zelfs in de droogste gebieden, zoals de woestijn in Afrika, regent het. Maar omdat daar geen planten of bomen groeien, spoelt het water meteen weer weg en wordt het niet opgenomen door de grond. Daarom zijn bomen en planten zo belangrijk en moet u de grond goed omscheppen zodat het water wel bij de zaden en kiemen terechtkomt.

 

Decoratieve potten

Neem verschillende schone glazen potten, (accu)bakken of karaffen. Vul deze tot circa halverwege of driekwart met water. Drapeer er voorzichtig een varenblad of een rank van een klimop in. Zet de potten bij elkaar op een lichte plek op de (tuin)tafel, maar niet in de volle zon. Of maak er een mini-terrarium van, met kiezelsteentjes of grind en aarde onderin en kleine vet- of mosplantjes of vleesetende planten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Herfstdetox: van zelfgemaakte kruidenthee tot verse groenten

Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons in ons eigen huis willen verstoppen met een dekentje, maar laat dat nu net het moment zijn om een frisse start te maken met een herfstdetox!

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...