Het jaar van de boon

Het jaar van de boon

De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot het jaar van de boon, omdat het een gezond en makkelijk te telen voedingsmiddel en een goede vleesvervanger is.

De boon is booming

Iedereen eet weleens chili con carne of erwtensoep. Maar naast bruine en witte bonen en erwten zijn ook de mooie en smaakvolle borlottibonen, kidneybonen, en de kikkererwten (in de vorm van falafel en hummus) de laatste tijd populair in de keuken. Bonen zitten boordevol eiwitten, vitamine B, ijzer en andere mineralen en zijn daarmee een perfecte vleesvervanger. Bovendien verrijken ze de bodem door hun stikstofbindende eigenschappen. Ook voor insecten zijn bonen aantrekkelijk, omdat hun bloemen nectar bieden.

De boon in de (moes)tuin

Bonen zijn gemakkelijk te telen. Dat kan na IJsheiligen (medio mei), want de planten zijn niet bestand tegen vorst en houden van warmte. Geef ze een beetje compost of koemestkorrels en alleen water bij het planten en bij aanhoudend droog en warm weer. Het is nu te laat in het seizoen om nog bonen of erwten te planten om dit jaar van te oogsten, maar u kunt wel nog vroege tuinbonen- en doperwtensoorten zaaien voor een vroege oogst volgend jaar. Doe dit op goed waterdoorlatende grond of in een verhoogd bed en bescherm de planten tegen vorst met een cloche of plastic tunnel. U kunt nu ook prima bonen verzamelen om volgend jaar op te kweken: trek een paar bonenplanten uit de grond en laat de bonen in de schil drogen op een koele, droge plek. Knip de andere planten na de oogst boven de grond af en laat de wortels in de grond zitten (of gooi ze op de composthoop), want daarin zit voedzame stikstof. Plant sla of andijvie tussen de achtergebleven wortels op het leeggekomen bonenveld als nazomerteelt. Er zijn overigens heel mooie stokpronkbonen die niet misstaan in een bloeiende border, zoals de ‘Sun Bright’, die opvallend geel blad en felrode bloemen krijgt. De stoksperzieboon ‘Negrital’ bloeit mooi lilaroze, de ‘Melissa’ krijgt donkergroen blad met paarse bloemen en bonen.

Kijk voor culinaire inspiratie op blijeboon.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Herfstdetox: van zelfgemaakte kruidenthee tot verse groenten

Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons in ons eigen huis willen verstoppen met een dekentje, maar laat dat nu net het moment zijn om een frisse start te maken met een herfstdetox!

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...